При детальному розборі складу в багатьох супер преміальних кормах відсутні барвники, але консерванти є практично скрізь. У дорогих кормах використовують натуральні ароматизатори (бульйони). І є ще антиоксиданти. Тепер розберемо ці добавки докладніше.
Антиоксиданти (антиокислювачі)
Ці речовини перешкоджають процесу окислення. Зазвичай під окисленням мається на увазі утворення реактивних форм кисню (РФК) - в них входять вільні радикали і пероксиди. Вони можуть викликати пошкодження клітинних компонентів - білків, ліпідів, ДНК. Для організму людини або тварини це може спричинити розвиток захворювань, в тому числі онкологічних, а для харчових продуктів - псуванням. Присутність антиоксидантів в їжі, як правило, націлене на збереження її властивостей. Вони повинні бути, але в тій кількості, яка не викликає проблем з шлунково-кишкового тракту.
Консерванти. Тут відразу до справи.
Пропілгалат (E310). Недорогий консервант штучного походження, який застосовується в харчовій індустрії для запобігання окислення жирів. Ця добавка небезпечна - недарма її заборонили для використання в деяких країнах.
БГА (англ. BHA) - ще одна речовина, яка не обіцяє нічого позитивного. Бутилгідроксіанізол – хімічна воскоподібна речовина, що отримується в результаті хімічної реакції. У кормах служить консервантом і антиокислювачем, сприяє збереженню кольору і смаку готових продуктів.
Уникайте їх в складі корму!
Вже краще нехай буде Сорбат калію (Е202). Алергенність цієї речовини вкрай мала. Не має на організм ні канцерогенного, ні мутагенного впливу.
Підсилювачі смаку: C'SENS 9L - комплекс хімічних ароматизаторів і смакових атрактантів (речовин, що залучають своїм запахом). Штучні підсилювачі смаку не повинні входити до складу якісного готового корму. Є ризик, що вони можуть викликати алергію у вихованця, накопичуватися в організмі і викликати проблеми з шлунково-кишкового тракту.